11 honden acteren in tv-reeks Red Light

Iota de Dobermann, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

11 honden acteren in tv-reeks Red Light

Het is altijd weer een eer om dieren te mogen ‘aanleveren’ voor een fictieproject. Maar de vraag die we in de lente van 2019 in onze mailbox kregen, deed ons hart pas écht een sprongetje maken. Voor hun veelbelovende nieuwe tv-reeks Red Light waren de makers op zoek naar niet één, maar drie hondse acteurs. Én daarbovenop nog een heleboel figuranten op vier poten. Meedraaien met kleppers zoals Koen De Bouw, Maaike Neuville en Ruth Becquart? ‘t Zal wel zijn dat we daar zin in hadden!

De voorbereidingen voor zo’n prestigieus project zijn niet van de poes. Het begint altijd met het vinden van de juiste dieren. Dat moeten – zoals altijd in onze sector – stuk voor stuk sociale honden zijn die hun mannetje staan in een drukke omgeving. Op zo’n tv-set loopt er immers al snel 45 man of meer rond én moet je kunnen presteren op het juiste moment. Maar ook voor de baasjes moesten we dit keer extra veeleisend zijn. Er stonden flink wat draaidagen (en -nachten) op de planning voor onze drie ‘hoofdrolspelers’, op verschillende plaatsen in Vlaanderen. We moesten dus kunnen rekenen op heel wat flexibiliteit.

 

Poster van Red Light, productie van Eyeworks 2020.

 

Honden zetten hun beste pootje voor op casting dag

Een schoothondje voor één van de prostituees en een duo gevaarlijk uitziende honden voor een pooier, dat was zo ongeveer de omschrijving die we van het productiehuis kregen. Vooral die laatste opdracht vormde een uitdaging, want we moesten op zoek naar twee identieke honden uit hetzelfde gezin. We belden enkele baasjes met stoere modellen op, om te vragen of ze toevallig nog een tweede hond hadden, en lanceerden een oproep op Facebook. Zo kwamen we tot een shortlist met duo’s en trio’s van Mechelse tot Duitse herdershond en van dobermann tot rottweiler.

 

Honden van de casting voor Red Light, foto's Maité Thijssen voor CastingTails

 

De favorieten werden door ons uitgenodigd op een spannende casting dag. Zoals in een echte filmstudio moesten de honden tonen wat ze waard zijn: het opvolgen van de basiscommando’s, ‘gevaarlijk’ blaffen, zich sociaal opstellen tov vreemde mensen en de opdracht ‘achteruit stappen’. Dat alles werd uitgebreid gefilmd, zodat de crew een goed beeld kreeg van de star quality van onze honden.

 

Honden van de casting voor Red Light, foto's Maité Thijssen voor CastingTails

 

De dobermanns Iota en Naëlle maakten het meeste indruk en kregen het verlossende telefoontje: jullie worden tv-sterren! En dan was het hoog tijd om te beginnen trainen, want de verwachtingen waren hooggespannen. Er zaten enkele pittige scènes in het scenario met o.a. een gruwelijke sterfscène voor Naëlle. Samen met trainster Nathalie startte eigenaresse Cindy een intensief programma op om haar honden voor te bereiden op hun tv-werk.

Iota de Dobermann, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Hoe bereid je je voor op zo’n grote opdracht?

Het was voor Cindy niet de eerste kennismaking met CastingTails. Haar vorige hond Axx mochten we al meermaals inschakelen en ook Iota staat al een tijdje te blinken in onze database. Maar deze opdracht vond Cindy toch van een ander kaliber: “Werken met twee honden tegelijk is niet evident. Naëlle is de dochter van Iota en stond nog niet ingeschreven als model, maar dat had eerder met een gebrek aan tijd dan met een gebrek aan kwaliteiten te maken. We hebben er dan ook voor gekozen om haar de moeilijker opdrachten aan te leren, want Iota is ondertussen al een echte oma.”

Iota en Naëlle op de eerste casting, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

“Ik weet dat ik kan rekenen op Naëlle, maar toch was het een geruststelling dat we zo goed begeleid werden in aanloop naar de draaiperiode. We oefenden alles tot in het detail. Eerst thuis, maar later ook op verplaatsing. Naëlle moest bijvoorbeeld een persoon aanblaffen in een vreemd huis. Op dat moment moet je haar kunnen loslaten én zonder zelf een kik te geven aan het blaffen krijgen, want je stem mag natuurlijk niet te horen zijn op tv. Dat is gelukt door een handgebaar aan te leren en ons ter plaatse achter een bed te verstoppen.”

Iota en Naëlle met Jonas Vermeulen en Nathalie Bellemans, voorbereiding voor opnames Red Light.

Natuurlijk stonden Iota en Naëlle niet alleen op de set, maar moesten ze acteren samen met mens-acteurs. Hun baasje in de serie is één van de pooiers, Rocco, gespeeld door Jonas Vermeulen. Om zo’n groot project te doen slagen, is het belangrijk dat beide partijen vooraf al even kennismaken. “We hebben op één van de eerste draaidagen van de reeks, toen de honden nog niet opgeroepen werden, met Jonas afgesproken in Antwerpen. Zo konden Iota en Naëlle al even aan hem wennen en omgekeerd. We wilden er zeker van zijn dat het goed kwam wanneer ik de leibanden van mijn twee lieverds aan hem zou overhandigen. Twee honden van zo’n formaat tezamen uitlaten, is niet iedereen gegeven. Jonas is dan ook nog aan de kleine kant, maar al snel bleek dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Achteraf gezien ben ik blij dat we dit konden doen zonder druk, op een dag dat we zelf nog niet aan de beurt waren. Het neemt heel wat stress van je weg, als je weet dat je honden graag gezien worden door hun tegenspeler.”

 

 

Iota en Naëlle met Jonas Vermeulen en Nathalie Bellemans, voorbereiding voor opnames Red Light.

Het geheim achter de sterfscène van Naëlle

We hebben nu al verklapt dat één van de dobermanns overlijdt, maar de manier waarop moet je gewoon in de serie gezien hebben. Even opfrissen, de nacht van de opnames: Koen De Bouw zit in zijn wagen en vlak voordat hij wil uitstappen, verschijnt er een agressief blaffende Naëlle voor zijn autoraampje. Ze springt, gromt, blaft en is helemaal uitzinnig, klaar om eender wie uit de auto stapt aan stukken te scheuren. Tot het moment dat ze van opzij door het hoofd geschoten wordt en de acteur uit de bebloede wagen stapt.

Eigenlijk bereiden we ons al heel Naëlle’s leven voor op deze scène”, lacht Cindy. “Onze hobby is pakwerk, waarbij je hond leert op commando in de mouw van een pakwerker te bijten. Voordat hij het commando krijgt om te bijten, moet hij zijn ‘belager’ aanblaffen. Toen ik deze opdracht kreeg, heb ik dus gevraagd aan een bevriend pakwerker om – mét mouw – op het dak van de wagen te gaan liggen. De rest ging quasi vanzelf: Naëlle kreeg haar commando om te blaffen en deed dat alsof haar leven ervan afhing. Het moment waarop ze doodgeschoten werd, is via special effects toegevoegd en de dode hond die op de grond ligt, was een pop.

Het is boeiend om te zien hoe zo’n scène ingeblikt wordt en ik ben ongelooflijk trots op het resultaat.”

Naëlle op de set van Red Light, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.