De eerste fotoshoot van kat Nora

De eerste fotoshoot van kat Nora

Nora is een rasechte modelkat. Ze deed al opdrachten voor o.a. Beaphar en Berry Alloc, maar ook deze prachtige Noorse boskat is ooit als groentje in het CastingTails-avontuur gestapt. Zo’n eerste keer is altijd een beetje spannend. En dat is zeker het geval wanneer je nooit eerder met de bedrijvigheid achter een reclameshoot in aanraking kwam. Wie enkel het resultaat ziet, denkt misschien dat zo’n foto op één-twee-drie gekiekt is. Niets is minder waar … Samen met Nora’s poezenmama Sofie blikken we terug op een geslaagde vuurdoop!

In het dagelijkse leven werkt Sofie in de zorgsector. Ze had dus geen idee waaraan ze begon toen ze haar fluffy kat Nora inschreef als wannabe-supermodel. Maar toen Nora haar intrede maakte in de Tails-studio voor haar portfolio-shoot, hadden we meteen door welk vlees we in de kuip hadden. Voor de lens van Maité gedroeg ze zich als een doorwinterde diva: nieuwsgierig, onverschrokken, een tikkeltje mysterieus en telkens weer met die doordringende blik waarvan ze later haar handelsmerk maakte.

Casting Tails dierenfotograaf | Katten Noorse Boskat Nora

Kappersmerk zkt kattenmodel

Toen we bij CastingTails telefoon kregen van een haarverzorgingsmerk op zoek naar een ‘model met weelderige haardos’, dachten we even dat ze het verkeerde modellenbureau gebeld hadden. Nochtans zijn we wel wat gekke verzoekjes gewoon. Maar deze aanvraag?

Nee, dat was geen doorsnee-opdracht. Een kat op een kale kop laten liggen is niet iets waar kattenbaasjes dagelijks op oefenen.

Maar de ravissante Nora zat nog vers in ons geheugen en zij zou wel eens dé onverstoorbare pluizenbol kunnen zijn waar deze klant naar op zoek was. Na enkele over-en-weer-telefoontjes konden we het goede nieuws brengen aan Sofie: Nora mag zich klaarmaken voor haar eerste opdracht!

Fotoshoot op bijzondere locatie

De kogel was door de kerk en dat was voor onze trainster meteen ook het startschot om te beginnen nadenken over deze opdracht. Ons trainersteam haalt immers altijd alles uit de kast om het beoogde beeld zo goed mogelijk te benaderen, zonder het dier al te veel stress te bezorgen. Om dat evenwicht te waarborgen, leggen ze alle parameters in de schaal: het karakter van het dier, de wensen van de klant, de aan- of afwezigheid van menselijke acteurs, de locatie van de shoot …

Omdat we inschatten dat dit best een pittige opdracht zou worden, verstuurden we een nogal ongewoon verzoek naar de productie: we wilden graag de locatie veranderen. In plaats van Nora eerst in een transportmand naar een grote, onbekende studio te vervoeren, kozen we ervoor de fotoshoot gewoon bij Sofie thuis te doen!

 

Huis op stelten

Hoeveel er bij zo’n fotoshoot komt kijken, daar is Sofie nog altijd niet aan gewoon geraakt: “Eén foto hadden ze nodig, maar de veelkoppige ploeg is hier minstens 4u aanwezig geweest. We dachten oorspronkelijk de garage om te vormen tot studio, maar daar was onvoldoende lichtinval. Dus verhuisden ze alles naar de living. Ondertussen werd mijn keuken ingelijfd als schminkkamer. Het mensen-model kreeg er zijn kleren aangemeten en werd er volop gepoederd en gestyled. Gelukkig had hij thuis ook een kat: hij werd meteen beste vriendjes met Nora en knuffelde erop los. Tot er haren op zijn outfit terecht kwamen en hij opnieuw aangekleed moest worden,” lacht Sofie.

Vriendjes of niet, kattennagels blijven vlijmscherpe dingen die flink wat schade kunnen aanrichten. Zeker wanneer die fluwelen kattenpootjes in de buurt van ogen moeten bungelen … We namen het zekere voor het onzekere en brachten ‘soft paws’ mee, een soort gelnagels voor katten. Een item dat we nooit eerder nodig hadden en ook nooit meer gebruikt hebben, maar voor deze shoot waren de nagelhoesjes een must. Waarom? Ze namen de stress weg bij het mensenmodel, bij de trainer én bij Sofie. En hoe minder stress de omgeving ervaart, hoe beter een dier zich op zijn gemak voelt.

Sssst … niet verder vertellen!

Nu alle voorbereidingen getroffen waren, was het eindelijk tijd om die ene foto te maken, vertelt Sofie: “Het is moeilijk uit te drukken hoe professioneel het eraan toegaat op zo’n reclameset. De marketeers hebben een duidelijk beeld in hun hoofd dat ze liefst exact op foto willen vastleggen. Tot op de millimeter moest alles goed zitten! Natuurlijk bleef Nora niet vanzelf op dat kale hoofd liggen.”

Sofie verklapt dat er een klein beetje gephotoshopt is aan het eindresultaat: “In werkelijkheid hield ik Nora’s voorpoten vast, terwijl de trainster haar aan de achterpoten ondersteunde. Uiteindelijk stond het resultaat er sneller op dan ik had gedacht en ik vind het echt prachtig.

Het doet iets met je, wanneer je eigen huisdier je indringend aanstaart vanop een gigantische poster. Wanneer ik haar beeld ergens tegenkom, vertel ik ook graag dat het mijn kat is die daar zo mooi staat te wezen. Ik ben ongelooflijk fier op mijn Nora.”

Foto ©CastingTails, Noorse Boskat Nora voor de lens van Maité Thijssen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.