Duitse herder Nala is reddende engel in Nederlands drama ‘BIJT’

Nala de Duitse Herder, een foto van Maité Thijssen voor CastingTails.

Duitse herder Nala is reddende engel in Nederlands drama ‘BIJT’

Echte helden zijn het, de honden en katten van onze grote Tails-familie. Ze zien er altijd onberispelijk uit, leren de strafste acties uit het hoofd en wringen zich in de gekste bochten om op de plaats van afspraak te geraken. Soms héél last-minute. 

It’s all about flexibility.” Wie zijn agenda niet rap-rap kan omgooien, ziet zijn kansen op een job slinken als sneeuw voor de zon. Maar wie wél meteen ja kan zeggen, beleeft de grootste avonturen. Toen Sarah haar eerste telefoontje van ons kreeg, moest ze zelfs meteen haar koffers beginnen pakken. 

 

Corona-kans

Sarah: “We spreken over die periode die iedereen wil vergeten, toen de wereld nog in de ban was van een hardnekkig virus. Dat virus kreeg op een gegeven moment Jessica te pakken, het baasje van Duitse herder Delta die al enkele weken naar Noord-Holland en Duitsland pendelde voor de film ‘Bijt’. Dus moest er in allerijl een dubbelganger gezocht worden – een eer weggelegd voor mijn gekke Nala.”

 

Nala de Duitse Herder, een foto van Maité Thijssen voor CastingTails.

 

 

“Het toeval wil dat Jessica er mee voor gezorgd heeft dat ik Nala inschreef bij CastingTails. We kenden elkaar via Instagram en ik supporterde voor haar werk op de set van ‘Nonkels’. En toen ik mijn tweede hond Thor adopteerde, bleek dat zijn zus Appa bij Tails-trainer Nathalie was beland. Met zoveel linken leek het wel voorbestemd dat ik me zou aansluiten bij de Tails-bende en ik ging overstag.”

 

Nala de Duitse Herder, een foto van Maité Thijssen voor CastingTails.

 

Hond met chauffeur

Veel tijd om na te denken na dat telefoontje kreeg Sarah niet, want twee dagen later werd ze al in Haarlem verwacht. “Toevallig had ik juist verlof en kon ik voor een week naar Nederland afzakken. Alles was geregeld: we kregen een hotelkamer en een chauffeur taxiede ons naar de set. Het enige waar ik niet op voorbereid was, was de kou. We filmden in een verlaten gebouw zonder verwarming, in het midden van december. De nodige extra laagjes zaten helaas niet in de valies die ik in allerijl had ingepakt”, lacht Sarah. 

“Voor de rest was het een ideale eerste set-ervaring. Nala moest geen moeilijke dingen doen: meelopen, op een trap gaan, neerliggen en een halsband laten omdoen. Het was wel een uitdaging om haar energieniveau een beetje in te dijken. Delta is al wat ouder en vooral rustiger, terwijl Nala nog maar net de puberteit ontgroeid was. Het moest geloofwaardig blijven, je mocht niet zien dat het om twee verschillende honden ging.”

 

Nala de Duitse Herder op de set van BIJT.

 

Een job op leven en dood

Onlangs ging ‘Bijt’ in première en kon Sarah haar harde werk voor het eerst bewonderen. “Je eigen hond op zo’n groot scherm, dat doet iets met je. Ze kwam echt mooi in beeld, ik moest even slikken. Jessica en ik wisten natuurlijk perfect wanneer Delta of juist Nala te zien was, maar ik denk niet dat het grote publiek heeft gemerkt dat er twee Duitse herders hebben meegespeeld.”

Nala’s debuut als hondacteur is gemaakt, maar in het dagelijkse leven oefent ze nog een belangrijke job uit. “We zijn lid van een SAR-team, een ‘Search And Rescue’-eenheid. Daarvoor heb ik Nala opgeleid tot een gediplomeerde reddingshond die regelmatig in eigen land vermiste personen probeert op te sporen. We specialiseren ons ook in het zoeken naar levende mensen tussen puin, het zou dus zomaar kunnen dat we ooit naar aardbevingsgebied gestuurd worden om daar mensenlevens te redden. Beide jobs doet Nala met evenveel overgave en dat is voor mij het allerbelangrijkste: mijn hond moet het écht leuk vinden.”Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.