Er waren eens … 27 naaktkatten.

Wilma de naaktkat, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Er waren eens … 27 naaktkatten.

Blote billen, spitse staarten, gerimpelde huiden … Je kon er dit voorjaar nauwelijks naast kijken op onze sociale media, waar we een grootscheepse zoektocht naar de ultieme naaktkat organiseerden. Niet minder dan zevenentwintig (!) enthousiaste sphynxen vonden de weg naar onze mailbox, maar slechts één diva trippelde met de hoofdprijs naar huis: een spraakmakende rol in een komische reeks. Benieuwd hoe wij te werk gaan om die ene geschikte kandidaat te selecteren? Dat doet trainer Nathalie in deze blog uit de doeken. Loki de naaktkat, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

“Op onze website staat een grote database met honderden honden en katten erin”, legt Nathalie uit. “Die beestjes kennen we door en door, want ze volgden onze cursus en kwamen al eens langs in onze fotostudio. Maar heel af en toe heeft een klant zo’n uitzonderlijke wensen dat we de geschikte kandidaat elders moeten gaan zoeken.

Toen deze oproep binnenkwam, wisten we dat we alles uit de kast moesten halen. We hadden wel een naaktkat in de aanbieding – een vorstelijke kater die luistert naar de naam Prince –maar die kon zijn hofhouding onmogelijk voor een lange periode vrijmaken.”

 

Foto van CastingTails, kattenfotografie, Prince de Sphynx

Prince

 

Flexibiliteit tot de tiende macht

En dat was nodig, want onze verlanglijst was niet van de poes. “We zochten – hou je vast – een kat zonder haren, die alles en iedereen leuk vindt, graag opgetild wordt, zich kiplekker voelt in een draagtas, vlot meeloopt aan de leiband én (sorry Wilma, we zien je graag) er een tikkeltje creepy uitziet”, somt Nathalie op.

“Maar het grootste struikelblok was zonder meer de extreme flexibiliteit die we van de eigenaar verwachtten. Af en toe een dagje verlof nemen was onvoldoende, hij/zij moest anderhalve maand lang voor ons klaarstaan om op eender welk tijdstip naar de set te rijden. Ga er maar aan staan!”

 

Coco de naaktkat, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Coco op de auditie in de armen van Maité

 

Eens onze wishlist perfect op punt staat, zetten we de mallemolen in gang. De eerste stap van zo’n casting is altijd ‘de oproep’.

Nathalie: “Maité porde haar grote netwerk van dierenliefhebbers aan om zoveel mogelijk naaktkatten te bereiken. Die oproepen hebben altijd veel succes en worden gretig gedeeld. Ik denk dat iedere Vlaming met een naaktkat uiteindelijk ons bericht wel gezien heeft. Je kan dat wat overdreven vinden, maar in dit geval zochten we naar die ene parel tussen een heleboel diamanten – dan ga je niet over één nacht ijs.”

 

Dobby de naaktkat, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Dobby op ontdekking tijdens de eerste auditie

 

Met je kat op auditie

“Hoe zorgvuldig we onze oproepen ook opstellen, er kruipt elke keer weer ontzettend veel tijd in het maken van een eerste selectie”, gaat Nathalie verder. “In eerste instantie bekijken we toegestuurde foto’s en stellen we via de telefoon al enkele vragen aan de eigenaars. Wie nog nooit aan tv-opnamen heeft meegewerkt, kan immers moeilijk inschatten wat te verwachten en of zijn huisdier écht bomproof is in alle situaties. Tegelijk leggen we uit wat wij verstaan onder flexibiliteit – het heeft geen zin om mensen uit te nodigen voor een tijdrovende casting als ze zich uiteindelijk toch niet kunnen vrijmaken.”

“Naaktkatten die de telefoontest doorstonden, kwamen naar een eerste auditie in onze studio. Daar deden we allerlei tests om te kijken wat voor kattenvlees we in de kuip hadden. De vijf kandidaten met het meeste potentieel nodigden we uit bij mij thuis, waar toch net iets meer afleiding is. Er hangen geurtjes van honden, vogels, paarden … De ideale omgeving om te testen hoe onverstoorbaar een dier écht is.”

 

Loki de naaktkat, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Loki in de armen van Nathalie tijdens zijn tweede auditie

 

Toen was er nog maar één (en wat voor één!)

De perfecte kat? Die bestaat niet”, zegt Nathalie stellig. “Hoe hard je ook zoekt, je moet altijd op één of andere manier water bij de kattenmelk doen. Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over en dan is het onze taak om de risico’s zo goed mogelijk in te schatten.

Natuurlijk lichten we ook de productie in over de kleine kantjes van elke kanshebber. In dit geval was Wilma topfavoriet, maar die woonde ver weg in Nederland. Dat maakt niet alleen de reiskosten een pak duurder, je moet ook nadenken over het welzijn van een dier wanneer het dagelijks urenlang moet reizen in een kleine reismand.”

“Uiteindelijk koos het productiehuis zonder enige twijfel tóch voor Wilma. Omdat ze helemaal roze is, heeft ze iets onaards over zich wat perfect past bij de sfeer die ze willen scheppen.

 

Wilma de naaktkat, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Wilma tijdens haar eerste casting

 

We zochten een logeeradres nabij de set, zodat Wilma en co niet elke dag over en weer hoefden te reizen.

Nog één klein probleempje: Wilma liet zich niet altijd even gedwee optillen. We hebben intensief gezocht naar een babyroze lookalike die wel houdt van een potje knuffelen, maar helaas: zoals Wilma maken ze er geen twee. Ondertussen is haar draaiperiode achter de rug en bleek onze vrees onterecht. Wilma wist perfect wat van haar verwacht werd en liet zich van hot naar her ronddragen als een echte prinses. Missie miauw: volbracht!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.