Filmhond Flaks krijgt rol in ‘Het smelt’

Filmhond Flaks krijgt rol in ‘Het smelt’

Voor haar eerste film als regisseur was Veerle Baetens op zoek naar een hond met sprekende uitstraling. De prachtige blauwe kijkers van Flaks, die de hond een bijna menselijke blik geven, deden haar overstag gaan. De verfilming van de debuutroman van Lize Spit - Het Smelt - wordt dan ook meteen het filmdebuut van de sportieve Flaks. Spannend!  

“Alweer een hobby erbij voor Flaks!” Wanneer hondenmama Joke begint op te sommen waar ze zoal mee bezig is, vraag je je af waar Flaks en haar entourage de tijd halen om ook nog eens mee te spelen in een film. “Onze Flaks is een flits van een hond. Mocht ze een kleuter zijn, kreeg ze gegarandeerd het label ADHD opgespeld. Ze is een echte wildebras, heeft eindeloos veel energie, kan de hele dag met je spelen en gaat anders wel een andere hond lastigvallen.”

Dat Flaks tot zo’n actieve viervoeter opgroeide, is allerminst een toevalligheid.

Joke: “Ik heb heel bewust gekozen voor een Scandinavische hound, een relatief nieuw ras dat speciaal gefokt wordt voor de sledehondensport door o.a. husky’s, (Duitse) staande honden en Greyhounds met elkaar te kruisen. Met hun enorme spierkracht, bovenmaats uithoudingsvermogen en ultrakorte haren zijn deze hounds perfect geschikt voor explosieve treksporten zoals canicross, steppen, fietsen en skiën. Zelf beoefenen we die sporten ook, ik ben er zelfs een tijdje voor naar Zweden verhuisd!”

 

Eerst acteren, dan verhuizen

De kans om je hond in een film te laten acteren, krijg je meestal maar één keer. “En in ons geval vielen de draaidagen nét samen met onze geplande trip naar het hoge noorden. Wat een toeval … Maar we hadden zo hard getraind voor haar audities dat ik niet heb getwijfeld: onze verhuis naar mijn droombestemming kon nog wel een paar weken wachten.”

“Flaks is de familiehond van één van de gezinnen in de film. Ze moest dus vooral veel ‘hondse dingen’ doen, zoals door het raam kijken, iets opeten, ergens blijven liggen …

Maar we moesten ook een paar moeilijker acties voorbereiden. Tegen een deur springen en eraan krabben bijvoorbeeld. Veel honden doen dat wel eens uit zichzelf, maar in dit geval moest het exact op het juiste moment gebeuren. En dan nog eens en nog eens, want tijdens zo’n opnames heb je zelden genoeg aan één take. We hebben dat geheel aan handelingen – op de achterpoten gaan staan, met de voorpoten tegen de deur leunen, eraan krabben – dus op commando gezet. Zo kon ik Flaks de opdracht geven om te beginnen krabben wanneer de camera’s draaiden én haar een signaal geven dat ze mocht stoppen. Een uitdaging, maar daar hou ik wel van!” knipoogt Joke.

 

 

Het vermoeiende leven van een filmhond

Hoe zo’n draaidag eruitziet? “Dat scheelt van dag tot dag, maar meestal installeerde ik een gezellig plekje voor Flaks in de buurt van de set. Voor ze aan de beurt was, zorgde ik ervoor dat ze al even de benen kon strekken en los kon crossen.”

Eens aangekomen op de set draaide het duo hun serieuze knopje om: “Samen met de crew bekeken we hoe we een bepaalde scène zouden aanpakken. Wanneer Flaks rustig moest liggen met haar hoofdje op de grond, bleek het bijvoorbeeld niet zo’n goed idee om de clapper te gebruiken – ze is zo alert dat ze zich terstond weer oprichtte.

Vaak moest Flaks een scène spelen met enkele kindacteurs erbij. Omdat het thema van de film nogal geladen is, moesten die zich uiteraard 100% kunnen focussen op hun rol. Op dat moment was het een zegen dat Flaks haar acties zo goed onder de knie had, dat ze bijna zelfstandig kon werken op de kleine aanwijzingen die ik gaf.”

Op het einde van de dag was Flaks écht moe, ook al bleef de fysieke actie die ze zo gewend grotendeels achterwege. Joke: “Ze is graag tussen de mensen, maar al die indrukken vergen toch meer van een hond dan ik vooraf dacht. Daarom was ze ook vrij rustig op de set, wat het werken makkelijker maakte.

Na zes draaidagen zat het werk van Flaks erop en konden we eindelijk beginnen aan een nog groter avontuur: verhuizen naar Zweden. Ondertussen wonen we terug in België, net op tijd om Flaks in de filmzaal te zien voor de performance van zijn leven!”

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.