Hoe train je een papegaai voor een tv-rol?

Judas de blauwgele ara, foto van CastingTails

Hoe train je een papegaai voor een tv-rol?

De meeste telefoontjes die we krijgen, gaan over de zoektocht naar een hond of kat. Maar af en toe vraagt een scenario om een exotischer diertje. Dat is het moment waarop we ons netwerk aanspreken om exact te vinden waar de klant om vraagt: een dier met de juiste looks, de nodige ‘coolness’ om mee te draaien op een drukke set én op z’n minst een basisgehoorzaamheid.    

Zo was Studio 100 voor het nieuwe seizoen van de internationale successerie ‘Mia and Me op zoek naar een papegaai om hun topcast te vervolledigen. Via Nally’s Papegaaienopvang in Oedelem kwamen we terecht bij vrijwilligster Selena en haar blauw-gele ara Judas – een uit de kluiten gewassen mannetje dat ze adopteerde toen hij nog maar 6 jaar was.

Judas de blauwgele ara, foto van CastingTails

 

Adopt don’t shop

“Op die leeftijd is een ara nog maar nét volwassen”, vertelt Selena. “Ara’s kunnen makkelijk 70 jaar of ouder worden, het is dus een grote verantwoordelijkheid om er eentje in huis te halen. Hoe je het ook draait of keert: de kans dat zo’n papegaai jou overleeft is groot. Mijn vogels zullen indien nodig naar mijn dochter gaan, maar veel papegaaien belanden in de opvang wanneer hun baasje overlijdt of naar een rusthuis verhuist.

Judas de blauwgele ara, foto van CastingTails

Ik adopteerde al meerdere vogels bij de opvang waar ik vrijwilliger ben, ook oudjes die anders geen kans meer krijgen. Ik ben dan ook een grote voorstander van adoptie, niet alleen omdat je zo dieren een tweede kans geeft, maar ook omdat we samen met adoptanten op zoek gaan naar de perfecte match. Ik vind het superbelangrijk dat mensen beseffen wat ze in huis halen en hoe ze voor zo’n dier moeten zorgen, anders belandt er binnen de kortste keren weer eentje in een asiel.”

Ondeugende papegaai steelt de show

De opdracht die Judas als vuurdoop voorgeschoteld kreeg, was meteen een flinke klepper.

Niet alleen is de serie te zien in 170 landen, de ara werd maar liefst 8 draaidagen op set verwacht! Al vielen zijn acteerprestaties in werkelijkheid nogal mee, volgens Selena: “Judas moest voor elke scène gewoon ergens op gaan zitten en blijven zitten. Dat kan hij gelukkig goed, hij is het gewend om braaf op een standaard te zitten.

Trainer Nathalie en Judas

 

Verder moest hij niet veel doen, maar de drie acteurs betrokken hem wél in het verhaal. Hij luisterde naar een andere naam in de serie en op het einde kreeg hij er zelfs een vriendje bij.” Voor één scène moest Judas in een ‘ontplofte’ keuken plaatsnemen en doen alsof hij de schuldige van alle rommel was. Selena: “In het script stond dat hij op de grond tussen het verspilde voedsel moest zitten, maar daar weigerde mijn kleine kruimeldief om stil te zitten. Een beetje omdenken leverde toch het gewenste resultaat op: met Judas op een openstaand kastje – waar hij wél netjes bleef zitten – zag hij er nét zo schuldig uit als een kat in een viskom!”

Judas de blauwgele ara op set van Mia and Me (Studio100)

De trukendoos én het vocabulaire van Judas

Selena traint Judas – en ondertussen ook haar groenvleugel ara George – voor zijn modellenwerk met pijnboompitten en klein gehakte noten. “Judas kan niet alleen netjes stil zitten, hij is ook een goede danser, geeft een high five en houdt zijn kopje scheef wanneer ik ‘kiekeboe’ zeg. Dat laatste heeft hem trouwens al een tweede job bij CastingTails opgeleverd! Ik neem Judas ook geregeld mee naar buiten, bijvoorbeeld voor een wandeling bij mooi weer of als ik ga werken in de opvang. Hij is dus helemaal niet onder de indruk wanneer hij op een onbekende plek moet presteren.”

Judas de blauwgele ara voor Afterpay, een productie van CZAR.

Praten kan Judas ook, maar hij zegt alleen dingen waar hij zelf zin in heeft. “Ik word vaak begroet met een vrolijk ‘dag keppetje’ en wanneer de rolluiken dicht gaan, zegt hij ‘slaapwel’. Maar als ze mij morgen bellen met de vraag of Judas een week later een bepaalde zin kan zeggen, dan kan ik dat niet garanderen. Wat hij wel zeker zal herhalen, is mijn ‘godverdomme’ als het na twintig keer vragen nog steeds niet lukt!” lacht Selena.

Professionele omgang met dieren op tv-set

Selena kijkt met veel trots terug op haar ervaringen bij Mia and Me: “Vooraf vroeg ik me af of Judas wel de nodige rust zou krijgen, maar ik stond ervan versteld hoe professioneel iedereen met ons omging. De acteurs werden natuurlijk op slag verliefd bij het zien van zijn mooie kleuren, maar ze lieten hem met rust zodat hij ongestoord zijn job kon doen. En werd het soms toch even te veel voor Judas, dan vroeg ik om even te pauzeren om later weer te kunnen knallen.”

Judas de blauwgele ara, foto van CastingTails

Zo heeft Selena van binnenuit een unieke blik gekregen op het reilen en zeilen binnen zo’n grote productie, “De crew kende elkaar al lang, het was één grote familie, maar we hoorden er vanaf de eerste dag echt bij. Er wordt enorm hard gewerkt op zo’n set, maar je wordt er ook verwend met een lekker ontbijt, lunch, tussendoortjes … Dat wordt allemaal geregeld zodat jij je kunt concentreren op de goede uitvoering van je job.

Op Judas’ laatste draaidag, bleek nog maar eens hoe hard iedereen hem apprecieerde, want toen wou plots iedereen met hem op de foto. Een mooie afsluiter van ons eerste CastingTails-avontuur!”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.