Katten- en hondenfotograaf Maité laat eigen modellen schitteren

Nougat de Parson Russell Terriër, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Katten- en hondenfotograaf Maité laat eigen modellen schitteren

Je hoeft maar door de uitgebreide lijst aan beestige Tails-modellen te scrollen om te weten met hoeveel passie en zorg hun fotoportfolio wordt samengesteld. Drijvende kracht achter al dat moois is dierenfotograaf Maité Thijssen, oppermama van de Tails-familie. Dat die wonderbaarlijke familie tot grootse dingen in staat is, toont ze graag aan het ganse land (en ver daarbuiten).

“Af en toe loopt er een opdracht binnen waarbij alle puzzelstukjes op hun plaats vallen”, klinkt het bij Maité. Het is over zo’n opdracht waar we het in deze blog over hebben. Want sinds 2020 zet de bezieler van CastingTails regelmatig blaffende en miauwende modellen voor haar eigen cameralens, in opdracht van diervoedingsmerk Wellness Core.

“Dat is keihard werken, omdat ik op zo’n dagen veel ballen tegelijk in de lucht moet houden. Maar wanneer het knappe resultaat op de wereld losgelaten wordt, is de voldoening des te groter.”

 

 

 

De juiste honden, katten, mensen en locaties

Het zoeken van de juiste dieren voor een bepaald concept is iets wat Maité al langer in de vingers heeft. “Maar voor sommige dieren lijkt die ene kans nooit voorbij te komen. Terwijl ik er rotsvast van overtuigd ben dat elk model in mijn bestand een x-factor heeft. Wanneer ik zelf alle touwtjes in handen heb, is het hun moment om te schitteren. En dan kan het dus zomaar zijn dat ik een hond of kat uitnodig die nooit eerder op een professionele shooting was.

 

Skye en Nick voor Wellness Core, foto Maité Thijssen, retouche Katty Houtmeyers

 

Zo maak ik van hun ‘eerste keer’ een positieve ervaring, want ik ken zowat alle belangrijke mensen die die dag aanwezig zijn. Ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat ze het nodige geduld zullen opbrengen om een dier te laten stralen in zijn rol.”

Over die mensen wil Maité het ook nog even hebben. “Voor Wellness Core ga ik zelf als fotograaf aan de slag. Daarnaast neem ik onze trainer Leen mee die de dieren op hun gemak stelt en hen motiveert om de juiste poses aan te nemen. Videograaf van dienst is Wannes, die ik ken als eigenaar van één van onze modellen. Soms scout ik zelfs mee naar de juiste locaties, zoek ik iemand om de beelden te retoucheren en stel ik menselijke modellen voor om te figureren naast onze supersterren. Wanneer alles juist zit, kunnen onze dieren echt bergen overwinnen en dat zie je aan de beelden.”

 

Leen op de set met Jon Snow voor Wellness Core.

 

 

Van concept tot eindresultaat

Hoe goed alles ook is voorbereid, een dagje dieren fotograferen is altijd een beetje spannend. Maité: “De klant heeft een duidelijk beeld voor ogen en wil dat liefst zo exact mogelijk gereproduceerd zien. Zijn idee legt hij vast in een concept dat vooraf aan mij gebrieft wordt. Daarom wurmde ik mij op een gegeven moment in zwarte basketsloefkes terwijl ik met een draadje in de hand een allerschattigst kitten tot spel verleidde. Oh ja, ik had ook nog m’n fototoestel vast en moest natuurlijk op exact het juiste moment afdrukken. Een extra paar handen aan mijn lijf zou soms goed van pas komen, maar hé: het resultaat mag er zijn.”

 

Kitten voor Wellness Core, foto van Maité Thijssen van CastingTails

 

“Wat extra leuk is aan werken voor een diervoedingsmerk, is dat de shoot écht rond de dieren draait. Vaak leveren wij modellen aan voor commercials waarin dieren slechts een bijrol spelen, maar in dit geval zijn zij de grote ster. Dat maakt het zo plezant, maar ook extra uitdagend. Zeker omdat ik hier verantwoordelijk ben voor zoveel verschillende schakels in het proces.

 

Nougat en Christina voor de lens van Maité Thijssen voor Wellness Core

De klant verwacht de mooiste beelden, de eigenaar wil een leuk avontuur beleven en het dier – mja – dat is er vooral op uit om zoveel mogelijk lekkere koekjes te scoren. Als je achteraf concept en eindresultaat naast elkaar legt en ziet dat alle details kloppen, dan weet je dat je je job goed gedaan hebt.

Valt het op dat ik apetrots ben?”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.