Never give up: Mito wachtte 10 jaar op zijn eerste job

Mito de mix, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Never give up: Mito wachtte 10 jaar op zijn eerste job

Wie zijn dier inlijft bij de Tails-community heeft één grote droom: dat zijn of haar furry friend ooit een groot publiek mag ontroeren. Helaas kunnen we geen garanties geven. Hoe vaak we ze ook naar voren schuiven, sommige dieren lijken nooit verder dan de shortlist te geraken. Niet omdat ze niet mooi, schattig of getalenteerd genoeg zijn, maar omdat ze nét niet de juiste snaar raken bij de producenten. Mito was zo’n pechvogel die steeds opnieuw naast de rol greep. Tot regisseur Fien Troch – toen niemand het nog verwachtte – als een blok voor zijn sjofele looks viel. En hij in de film ‘Holly’ mee het prestigieuze Film Fest Gent mocht openen. 

Letterlijk zelfs: al in de allereerste scènes van ‘Holly’ dartelt de immer vrolijke Mito over het witte doek, achtervolgd door zijn tegenspeler Felix.

Een vertederend moment voor Sarah, Mito’s grote steun en toeverlaat: “Ik leerde Mito kennen in 2010, toen hij werd geboren in het asiel waar ik werkte. Ik vond het zo’n leuk nestje, dat ik besloot dat de laatste pup die overbleef, bij mij mocht komen wonen. Van zodra de adoptie rond was, nam ik hem overal mee naartoe. Zo ontpopte hij zich tot een echte ‘wereldhond’ – waar we ook stranden, hij voelt zich er meteen thuis.”

 

Mito de mix, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Mito in de fotostudio bij Maité

 

Foto’s bij een professionele hondenfotograaf

Toen Mito 2 jaar oud was, schreef Sarah hem in bij CastingTails. “Niet omdat ik per se een job voor hem wou, maar vooral voor de mooie foto’s die Maité van elke kandidaat maakt. Mocht hij toch de kans krijgen om mee te doen aan een productie, zou ik die met twee handen grijpen, maar dat was absoluut geen prioriteit voor mij.”

Mito de mix, foto van CastingTails

Mito’s eerste fotoshoot in onze fotostudio

 

De jaren verstreken en Sarah bleef in contact met Maité. “Regelmatig kreeg ik een appje of telefoontje. ‘Zou Mito dit kunnen?’ ‘Is Mito vrij op die dag?’ Maar nooit kwam hét verlossende bericht dat hij ook effectief uitgekozen werd. Mito werd ouder en – toegegeven – deed steeds meer zijn eigen ding. We oefenden wat minder vaak en ik vond het niet zo erg dat hij zijn commando’s wat minder strikt opvolgde. Een bewuste keuze, op mijn oude dag wil ik later ook vooral genieten en niet te veel meer ‘moeten’.”

 

Mito de mix, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

 

Gezocht: speelse straathond met kalm-knopje

“In februari 2022 was het weer zover. Maité belde me op om te vragen of senior Mito nog zin had in een avontuur. En: of hij dat nog zou kunnen. Ze zocht een scruffy hond, niet te groot, die zich kon gedragen als een ‘ongeleid projectiel’, maar dan met een zacht en controleerbaar kantje. Ik had nooit verwacht dat zijn ouderdom ook een troef kon zijn!

Mito haalde het van vier andere kandidaten, maar op dat moment wist Sarah nog niet voor welke rol hij eigenlijk auditie deed. “Ik was vooral heel blij en trots dat het ons eindelijk gelukt was om door de selectie te geraken. Tien jaar na onze inschrijving bij CastingTails kregen we eindelijk het verlossende nieuws. Ik dacht dat hij moest opdraven voor een klein rolletje dat amper zou opvallen, maar plots kregen we zes draaidagen voor de kiezen. Die waren soms best lang, maar de crew had waanzinnig veel respect voor mijn zotte oudje.”

 

Mito op de set van Holly (Fien Troch)

Mito op de set

 

Figurant in Mito’s film

“Wat het extra leuk maakt, is dat ik ook zelf te zien ben in de film, samen met trainer Nathalie. In het begin van de film moest Mito de picknick van een stel meisjes verstoren. We strooiden koekjes rond en lieten onze harige acteur los bij het woord ‘actie’. Maar het was onmogelijk om zelf snel genoeg weg te raken, dus vlijden we ons enkele meters verderop neer als figurant in het park. Je ziet ons maar een fractie van een seconde, maar we zijn er echt”, lacht Sarah.  

“Nu ik het zelf allemaal heb meegemaakt, kijk ik helemaal anders naar dieren op tv”, overpeinst Sarah haar ervaringen. “Ik stond er helemaal niet bij stil dat elke scène meermaals wordt opgenomen, vanuit verschillende standpunten.

Toen we naar de film gingen kijken, kon ik alleen maar denken naast welke zetel ik verstopt was en achter welke haag Nathalie weggedoken zat.

Kan je geloven dat ik enkel oog had voor Mito’s acteerprestaties? Ik zal dus nog eens terug moeten om van de film zelf te genieten, maar dat is écht geen straf.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.