Opvangcavia’s en -konijnen in tv-reeks Nonkels

Marcel het konijn, een foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Opvangcavia’s en -konijnen in tv-reeks Nonkels

Aan konijnen en cavia’s geen gebrek ten huize van Bo – onze redder in nood wanneer we véél knagers nodig hebben. Bo is zelf eigenaar van zes langoren, maar vangt daarnaast een vijftigtal dieren op als opvangmama voor de VZW Opvang Knaagje. Om de kassa van de vzw wat te spijzen – dieren redden kost handenvol geld – figureren haar opvangertjes af en toe op tv.

Misschien heb je ze al gespot in het tweede seizoen van Nonkels, waar ze opduiken in het tuincentrum waar Luc werkt.

“Die keer had ik zes konijnen en drie cavia’s bij”, blikt Bo terug op een warme zomerdag. “Ondertussen zijn ze trouwens allemaal geadopteerd. Ik ben heel benieuwd wie zijn nieuwe gezinsleden herkent op tv!”

 

 

Geen job voor stresskonijnen

De dieren die Bo selecteerde voor deze job, zijn doorgaans rustig en maken zich niet snel druk. “Dat heb je wel nodig op zo’n drukke set”, bevestigt de opvangmama. “Meestal merken we al wat voor vlees we in de kuip hebben als we konijnen of cavia’s gaan ophalen. Zijn ze relatief makkelijk te vangen en beginnen ze na het transport meteen te eten, dan zit het wel snor. Dat is trouwens ook het type konijnen dat we plaatsen bij gezinnen met kinderen. Hoe goed je je kroost ook voorbereidt op de komst van een stel huisdieren, ze blijven toch altijd een tikje onvoorspelbaar.”

“Erg veel werd er niet verwacht van onze beestjes”, gaat Bo verder. “Ze moesten per koppel of trio in een hokje zitten met glazen wanden, als onderdeel van het decor. Eén stel konijnen werd geaaid en gevoerd door acteur Jaimie, die heel lief was voor de dieren.”

 

 

Aan de lopende band drinkbakjes vullen

“Het meeste werk hadden we met het zorgen voor voldoende verkoeling. Door een gebrek aan tralies konden we geen drinkflessen ophangen in de hokken, maar onze pluizenbollen vonden het nodig om hun drinkbakjes na quasi elke take om te gooien”, lacht Bo. “Dus zat er niks anders op dan met een trapladdertje en een fles water telkens opnieuw bij te tanken. Tijdens de lunchpauze drapeerden we een schaduwdoek boven de verblijven, want op dat moment scheen de zon het felst door het serreglas van het tuincentrum.”

Aan de lopende band voor haar dieren zorgen, daar kent Bo alles van. “Op dit moment verblijven er 45 opvangkonijnen en 5 cavia’s bij mij thuis. Dat zijn er eigenlijk te veel, maar ik kan onmogelijk nee zeggen wanneer er weer een gedumpt dier wordt gemeld. Het is haast niet te geloven hoeveel mensen een konijn loslaten in het wild wanneer ze er zelf niet meer voor kunnen (of willen) zorgen. Eigenaars die wél het fatsoen hebben om hun konijn zelf af te staan, zijn daar de dupe van. Door de overvloed aan dumpertjes, moeten ze tot een half jaar wachten eer ik plaats heb voor een afstandsdier.”

 

 

Alle bee(s)tjes helpen

Als het aan Bo lag, zou ze alle beestjes helpen. “Maar daarvoor hebben we plaats, tijd én financiële middelen nodig. Onze VZW vraagt een bijdrage voor het afstaan en voor de adoptie van een dier. Daarnaast rekenen we op giften van sympathisanten. Ik heb dan ook niet lang moeten nadenken voor ik ‘ja’ zei op de oproep van CastingTails – en het is niet bij die ene job gebleven. Ik vind het leuk om te doen én het levert wat extra geld in het laatje van onze VZW Opvang Knaagje. Alle beetjes helpen om nog meer dieren te kunnen redden!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.