Ruiter Yannick en paard Mylo figureren in reeks ‘1985’

Ruiter Yannick en paard Mylo figureren in reeks ‘1985’

Ooit droomde Yannick zelf van een carrière bij de bereden politie, maar het onderwijs lonkte en nu is hij een bevlogen leerkracht. De paardenmicrobe liet hem echter niet los: in zijn eigen dressuurstal tilt hij in bijberoep ruiters en hun paarden naar een hoger niveau. Onlangs ging zijn oude droom als bij toeval toch nog een beetje in vervulling, want samen met zijn ruin Mylo draaft hij op in de nieuwe fictiereeks '1985'. Hij kruipt er in de huid (en het kostuum) van een rijkswachter te paard, een rol die hem volgens vrienden en familie als gegoten zit.

Even terugspoelen naar de zomer van 2021. Yannick was één van de ruiters die reageerden op het ‘opsporingsbericht’ dat CastingTails losliet op de sociale media. “Via vrienden kwam het bij mij terecht. Ze waren op zoek naar twee bruine paarden met een mannelijke ruiter van 30 tot 40 jaar oud, voor opnames in de oude rijkswachtkazerne van Elsene. Het leek me leuk om zoiets eens mee te maken, dus stuurde ik wat foto’s. De opnames waren in de schoolvakantie, dus kon ik me makkelijk vrijmaken. Op voorwaarde dat ik de geboorte van mijn dochter niet zou missen natuurlijk. Want die was uitgerekend rond dezelfde tijd.”

Kostuums uit de jaren ‘80

“We werden geselecteerd en dat was het begin van een kort, maar intens avontuur.” De opnames dateren al van 1,5 jaar geleden, maar Yannick herinnert het zich nog alsof het gisteren was. “Een week voordien moest ik samen met de andere uitverkorene naar Zaventem om onze kostuums en kepies te passen. Dat kwam nauw, want als ruiters zouden we extra hard opvallen tussen de rekruten die over het binnenplein marcheerden. Voor het comfort had ik mijn eigen rijlaarzen meegebracht en gelukkig pasten die in het plaatje.”

“Voor Mylo, mijn toen 9-jarig Belgisch Warmbloed Paard, waren er geen extra accessoires voorzien. Hij kreeg zijn bruin lederen springuitrusting met borstriem aan, zo zag hij er ‘net echt’ uit. Zijn belangrijkste troef is trouwens zijn grootte. Met een schofthoogte van 1m78 had het imposante dier veel bekijks op de dag van de opnames. Ik kan wel begrijpen dat je onder de indruk bent van zijn krachtige verschijning, als je het niet gewoon bent om met paarden om te gaan”, lacht Yannick.

Veiligheid voor alles

Omdat Mylo regelmatig afreist naar drukke plaatsen zoals jumpings, paste hij zich snel aan aan de bedrijvigheid van de set. “We kwamen aan om 11u, maar de planning was al flink aan het uitlopen. Dus hadden we tijd zat om Mylo te laten wennen aan de omgeving.

Wanneer de camera’s draaiden moesten we ons even koest houden, maar tussendoor konden we rustig heen en weer wandelen tussen de andere figuranten door.”

“Na het middageten was het zover. Trainster Nathalie overlegde even met de eerste regieassistent over wat er te gebeuren stond. Volgens het scenario moesten de ruiters te paard een colonne joggende rekruten begeleiden. Maar er was te weinig ruimte om dat veilig in één beeld te laten gebeuren. Hoe braaf een paard ook is, het is en blijft een gigantisch dier dat met één misstap flinke schade kan aanrichten. Op advies van Nathalie werden de twee beelden dus apart gemaakt: eentje van de rijkswachters-in-spe en een close-up van de paarden.”

 

Filmpjes voor het zwangere thuisfront

“Daarvoor moesten we zo dicht mogelijk bij de cameraman lopen”, herinnert Yannick zich. “Die had een ‘stabiliser vest’ aan, een soort harnas waaraan de camera hangt, maar daar was Mylo absoluut niet mee bezig. Toch was het best spannend, want die cameraman moest aan een flink tempo achteruit lopen terwijl iemand hem bij dat harnas begeleidde. Wat Mylo wel een beetje argwanend bekeek, was de microfoonhengel die de geluidsman boven onze hoofden liet bungelen. Dat gekke ding hield hij goed in de gaten, maar verder gedroeg hij zich voorbeeldig.”

En daar zijn veel foto’s en filmpjes van, want Yannick liet zich op de set assisteren door twee enthousiaste grooms. “Normaal gaat mijn vrouw altijd mee om te helpen met de paarden, maar zij zat hoogzwanger thuis. Ze stond wel in contact met de grooms, twee goeie vriendinnen van haar. Die brachten van alles wat Mylo en ik deden op set uitgebreid verslag uit, zodat ze er toch een beetje bij was. En ik was in gedachten bij haar, want enkele dagen later werd onze eerste dochter geboren. Een zomer om nooit te vergeten!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.