Wolfhond Loki speelt bloeddorstige achturenhond in film ‘Hazard’

Loki de wolfshond, foto van Maité Thijssen voor CastingTails

Wolfhond Loki speelt bloeddorstige achturenhond in film ‘Hazard’

Ken jij het spookverhaal over de achturenhond al, de moordlustige wolf die de Antwerpse straten onveilig maakt? Eén ding is zeker: wanneer je naar de film ‘Hazard’ van Jonas Govaerts gaat kijken, staat het mythische wezen voor eeuwig op je netvlies gebrand. Maar wees gerust: in de filmwereld is niets wat het lijkt. In het dagelijkse leven is Loki, de Tsjechoslowaakse wolfhond die deze rol van zijn leven speelt, de goedheid zelve.

Pit heeft Loki dan weer wel voor tien, vertelt zijn eigenares Mirka: “De meeste Tsjechoslowaakse wolfhonden zijn heel gereserveerd, maar Loki is een geval apart. Hij is sociaal, je kan hem vanalles leren en hij is mega-enthousiast als er voedsel te verdienen valt. Allesbehalve een doorsnee wolfhond dus.”

Hoe leer je je hond om de etter uit te hangen?

Geen doorsnee hond, maar hij werd dan ook gecast voor een allesbehalve doorsnee film. “Voor ‘Hazard’ moest Loki allerlei dingen leren die je je hond liever niet ziet doen”, lacht Mirka. “Het meest spectaculair zijn misschien wel zijn acties met de Lexus waarin de hoofdpersonages zitten. Loki moest vanuit verschillende hoeken op de getunede wagen springen, iets wat we uitgebreid geoefend hebben met mijn (iets minder fancy) auto en die van trainer Nathalie – weliswaar met beschermende rubberen matten erop. Hij moest ook via de voorruit weer van de auto springen om van daaruit een vluchtende Dimitri Vegas te achtervolgen. In de trailer krijg je daarvan al een voorsmaakje te zien. Het ziet er allemaal heel spectaculair uit want alle beelden werden gefilmd met camera’s die opgesteld waren ín de Lexus.”

Maar daarmee was Loki nog niet aan zijn proefstuk toe. “Hazard is een actiekomedie en er zit flink wat geweld in het verhaal. En daar moest de achturenhond natuurlijk ook zijn steentje aan bijdragen. Als kijker zie je lichaamsdelen door de lucht vliegen en bloed rijkelijk vloeien, maar iedereen die op set aanwezig was kan bevestigen dat Loki in werkelijkheid geen vlieg kwaad doet. Zijn acteerprestatie was dus vrij indrukwekkend, zeker voor een hondenras dat doorgaans bekend staat als niet zo makkelijk te trainen”, knipoogt Mirka.

Met een bloederige hond naar huis

In de trailer van ‘Hazard’ krijg je al een idee van de hoeveelheid kunstbloed die de makers nodig hadden om hun verhaal kracht bij te zetten. Mirka: “Ook Loki moest eraan geloven.

Maar omdat honden niet wachten tot ze in bad gaan om zichzelf schoon te maken, mocht dat geen synthetisch filmbloed zijn. De filmploeg heeft daarom haar uiterste best gedaan om een realistische, natuurlijke variant te maken, op basis van rode bietensap, voedingskleurstof en suiker voor de stroperigheid. Dat laatste hebben we geweten: wat een plakboel was me dat! Letterlijk alles zag rood na zo’n draaidag: Loki natuurlijk, maar ook onze handen, onze kleren, zijn dekentje, de auto … Gelukkig kon je alles redelijk goed wegspoelen met water, maar Loki’s snoet kleurde zeker nog twee weken lichtroze. Geen gezicht, voor een stoere wolfhond.”

Mirka heeft het resultaat zelf nog niet gezien in de bioscoop. “Maar ik ben sowieso mateloos trots op wat mijn beste maatje heeft gepresteerd. Het was echt geen makkelijke opdracht, zeker voor een wolfhond, gelukkig werkt Loki graag. Voor het juiste voedsel dan toch: voor wat hoort wat, nietwaar? Op dat vlak is hij trouwens meer Belg dan Tsjech, want weet je voor welke beloning hij écht tot het uiterste gaat? Een oerdegelijke, Belgische wafel!”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.